2020-05-05
Welcome to the Pioneers Croatia page!

Pioneers into Practice je Europski program profesionalne mobilnosti i edukacije kojem je cilj promicanje razvoja novih vještina i stvaranje inovativnih i učinkovitih projekata u borbi protiv klimatskih promjena. Program povezuje profesionalce iz područja industrije, akademske zajednice, privatnog i javnog sektora, istraživačkih institucija i neprofitnih organizacija i predstavlja priliku za suradnju diljem Europe, za razmjenu znanja i najboljih praksi, umrežavanje i stvaranje novih proizvoda i usluga u području klimatskih promjena. Cilj programa je usvajanje novih vještina i stvaranje inovativnih projekata. Program isprepliće teoriju i praksu, profesionalni razvoj i timski rad, regionalne prioritete i europske perspektive. Tijekom programa polaznici usvajaju nove vještine o temama tranzicije i sustavnog razmišljanja, novim poslovnim modelima, prilagodbi i ublažavanju klimatskim promjenama, sudjeluju u vježbama i grupnom radu i šire mrežu profesionalnih odnosa.

Pioneers into Practice program je jedinstvena prilika za profesionalnu razmjenu i umrežavanje u europskoj mreži stručnjaka i organizacija u javnom, privatnom, istraživačkom i neprofitnom sektoru uključenom u borbu protiv klimatskih promjena. Ambiciozni cilj programa Pioneers into practice je podržati razvoj nove generacije inovatora u području klimatskih promjena koji su sposobni razumjeti i poticati tranziciju društva prema niskougljičnom.

Program započinje u lipnju, održavanjem uvodne on-line radionice. Od rujna do listopada održavati će se programi profesionalne razmjene u trajanju od 4-6 tjedana i oni mogu biti domaći ili inozemni (u jednoj od 17 zemalja uključenih u program na Europskoj razini). U slučaju nemogućnosti održavanja profesionalne razmjene zbog pandemije bolesti COVID-19 ista će se održati virtualno, a također je ponuđena mogućnost sudjelovanja u programu bez sudjelovanja u profesionalnoj razmjeni. Program završava radionicom koja će se održati u prosincu.

Koordinator programa za Hrvatsku je REGEA (Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske), a u programu sudjeluju i druge organizacije koje čine lokalni klimatski HUB.